Back

Més emprenedoria social, menys desocupació juvenil

La situació socioeconòmica derivada de la pandèmia ha afectat especialment el col·lectiu de persones joves i ha posat en relleu que cal fer-hi front de maneres alternatives, oferint respostes a la crisi des de l’economia social. Per això, des de Labcoop ens hem proposat seguir treballant en la línia que vincula emprenedoria social i joves a través d’una iniciativa que vol reduir la desocupació juvenil tot fomentant l’emprenedoria social. 

Es tracta de la segona edició de Cooperativitza’t, un programa formatiu que neix del projecte europeu SocialNEET i de l’Ajuntament de Mataró i que s’adreça a persones d’entre 18 i 29 anys que actualment es trobin en situació d’atur i/o que estiguin estudiant i que tinguin inquietud per explorar i conèixer altres maneres de treballar que contribueixin a la transformació positiva del territori. 

Un cop més, el programa es realitzarà de manera presencial al Cafè de Mar de Mataró, on els i les joves que participin viuran en primera persona el procés de creació i gestió d’una cooperativa fictícia amb l’acompanyament de professionals de Labcoop que compten amb una important experiència en cooperativisme, emprenedoria i economia social. Si voleu consultar el temari que s’abordarà, ho podeu fer en aquest enllaç.

Com va ser la primera edició de Cooperativitza’t?

L’any passat es va realitzar la primera edició d’aquest itinerari formatiu emprenedor, que va comptar amb la participació de 8 joves de manera presencial i 2 en línia. Un dels participants, el Felipe, destaca que “va ser una experiència enriquidora en l’àmbit personal i de cert aprenentatge en aspectes de feina que no coneixia abans de fer el programa”. Després de les sessions formatives en aspectes com l’estat de l’economia social i solidària al territori, la constitució de cooperatives, la dimensió relacional, els estatuts, les eines econòmiques i comercials i els aspectes comunicatius, les participants van donar vida a Planta’t, el nom de la cooperativa efímera que es va constituir amb l’objectiu de teixir i enfortir els vincles socials de Mataró a través de tallers sostenibles vinculats a l’ecologisme, l’horticultura i el foment de la consciència ecològica: “Com a grup valorem molt positivament el fet d’haver realitzat aquest projecte perquè ha estat una manera de veure materialitzat l’esforç realitzat durant les sessions”, diuen les participants.

Una de les sessions de la primera edició

Una de les sessions de la primera edició

Com serà l’edició que comencem?

La nova edició de Cooperativitza’t tindrà lloc del 27 de setembre al 18 de desembre de 2021, amb sessions presencials els dilluns, dimecres i divendres de 10 a 13h. A més de les classes sobre emprenedoria social, es farà un seguiment individual i grupal dels i les joves i es proposaran activitats de cohesió grupal. Felipe, participant de la primera edició, recomana aquesta experiència “a gent que vulgui de veritat endinsar-se en el món de l’economia social o ja tingui alguna idea del que és, a més de tenir un esperit alt de companyonia”.  Per participar no cal experiència prèvia ni tenir una idea de negoci, només tenir ganes de sumar-se a aquesta aventura per donar resposta als reptes socials, econòmics i digitals del futur de la ciutat de Mataró. 

apostrof
apostrof