Back

Cooperatives de Joves a Barcelona, Terrassa i Sant Boi

Des de fa un quatre anys, Labcoop impulsem Cooperatives de Joves, una iniciativa per apropar el cooperativisme i l’economia solidària als i les joves a través d’un programa formatiu vivencial i gratuït. Enguany, hem començat dues noves edicions: a Barcelona (on participen 7 estudiants de primer de Batxillerat de l’Institut Congrès), a Terrassa, amb una vintena d’alumnes de l’Institut Montserrat Roig i a Sant Boi, amb una desena d’alumnes de Formació Professional de l’Institut Marianao

En què consisteix el programa?

Cooperativa de Joves és un programa formatiu promogut i finançat per la Generalitat de Catalunya-Departament d’Empresa i Treball i d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives i que executem les cooperatives Escola Lliure El Sol i Labcoop.

Aquesta formació s’adreça a joves que volen aprendre a crear i desenvolupar una cooperativa des de zero en format simulació. La iniciativa s’inspira en les cooperatives juvenils de serveis del Quebec que des de fa més de 30 anys acompanyen grups de joves a posar en marxa cooperatives de manera autogestionada. A casa nostra, el model es replica amb èxit des de fa quatre anys i ja són més de 40 les persones que han format part d’aquesta experiència formativa i transformadora.

El programa inclou formació vinculada a les diferents dimensions que caracteritzen els processos d’emprenedoria cooperativa: la dimensió personal, la relacional, la comunicativa, l’econòmica i la societària. Les participants reben sessions sobre gestió d’empreses, màrqueting, finançament i aspectes jurídics i comunicació, entre d’altres, i tot amb una metodologia aplicada i pràctica, amb exemples reals i inspiradors del món del cooperativisme. 

A més, les participants disposen de 3.000 euros que gestionen de forma autònoma per engegar el seu projecte cooperatiu.

De les anteriors edicions han sorgit cooperatives efímeres vinculades a la sostenibilitat i reducció de la petjada ecològica, com és el cas de Recooperem i Planta’t; pensades per facilitar l’accés a la formació vinculada a l’ESS, com van fer amb la creació de l’ESStoig, o orientades a fomentar el consum conscient i de proximitat, que era l’objectiu de La Panera.

labcoop
labcoop