Back

Labcoop, 10 anys d’emprenedoria social cooperativa

Aquest 2023 Labcoop estem de celebració perquè fem 10 anys! Com ja sabeu, som una cooperativa de segon grau, sense ànim de lucre, sorgida en el marc del Grup ECOS l’any 2012 i constituïda el 2013. Aquesta efemèride és una bona ocasió per fer memòria i recordar com va començar tot plegat… 

La llavor del projecte

La voluntat de crear un projecte col·lectiu per donar suport a iniciatives emprenedores socials i, en especial, a les cooperatives, es remunta al 2011 quan, en plena constitució d’ECOS, una part de les seves fundadores veuen desaparèixer la cooperativa Aracoop (el recurs fins aleshores a disposició de l’emprenedoria cooperativa); veuen emergir el moviment del 15M i les seves reivindicacions; i s’adonen de la manca de recursos per orientar les persones que volien tirar endavant una cooperativa: «Hi havia molta gent amb ganes d’emprendre d’una manera alternativa. Tant en Jordi Garcia (de L’Apòstrof), com en Jordi Via (d’Arç Cooperativa) estaven acostumats de feia temps a tenir converses amb gent que volia muntar cooperatives i necessitaven assessorament; així que unes quantes cooperatives en el marc del grup ECOS vam decidir que podíem acollir aquesta necessitat. En aquell moment existien molt pocs exemples de processos d’intercooperació i Labcoop era un experiment pioner», recorda la Guernica Facundo Vericat, una de les primeres sòcies del projecte. 

“Labcoop era un experiment pioner”

En aquell moment es començava a coure un nou model d’emprenedoria, l’emprenedoria social, però encara ningú parlava de cooperativisme o d’economia social i solidària: “Fora de Barcelona no hi havia res i a la ciutat encara no havien arrencat les polítiques de promoció de l’ESS”, recorda la Guernica. 

És en un esforç per donar resposta a aquestes inquietuds emprenedores des de les mateixes entitats de l’ESS, que neix LabCoop. Les primeres sòcies van ser Etcèteres, L’Apòstrof, Arç, Hobest i el mateix Grup ECOS i, una mica més tard, va arribar Calidoscoop. La barreja d’experteses i el treball en xarxa aviat van fer de Labcoop una entitat de referència en l’emprenedoria social i cooperativa. 

La incubació, porta d’entrada al cooperativisme 

El que també va ser innovador en aquells inicis de Labcoop, va ser el seu espai físic d’incubació, ja que en aquell moment no existia aquest servei en l’àmbit cooperatiu. L’espai d’incubació oferia formació i acompanyament per activar projectes d’emprenedoria social i col·lectiva i donar-los suport en les primeres fases del projecte. Curiosament, un dels projectes que va passar per la incubadora de Labcoop va ser Ilabso, qui uns anys després es convertiria en sòcia de Labcoop: «Ens havíem constituit com a cooperativa l’abril de 2014 i vam anar a una xerrada sobre ocupabilitat al Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs a presentar el nostre projecte. En aquella xerrada també estava la Guernica en representació de Labcoop. Va haver-hi bon feeling des del començament i ens va explicar el projecte Labcoop, l’acompanyament i la incubadora. Va ser una oportunitat d’aquelles que se’n tenen poques, perquè fins al moment havíem estat cercant qui ens acompanyés en el camí i ens guiés. Labcoop era tot allò que necessitàvem per pensar el què, el perquè i el com amb una mentoria i un espai on fer-nos i trobar-nos. Així doncs, el 14 d’octubre del 2014 signàvem l’acord d’acollida fins al febrer del 2015», relata la Jezabel Cartoixà Garcia, sòcia d’Ilabso. 

Labcoop era tot allò que necessitàvem per pensar el què, el perquè i el com”

Des del moment de la nostra constitució, i encara més amb l’arribada de noves sòcies, no hem deixat de fer el que sabem fer: acollir, formar i acompanyar projectes innovadors que tenen l’objectiu de resoldre necessitats de treball, consum, finançament, habitatge, etc., i que es gestionen de manera col·lectiva i democràtica. La barreja d’experteses ens permet oferir aquests serveis des de diverses dimensions, com la personal, la relacional, la comunicativa, l’econòmica i la societària. 

Labcoop en els seus inicis

Labcoop en els seus inicis

Inclusió, joves i dones. Tres grans àmbits d’actuació 

Hem treballat i ho continuem fent en projectes de diferents àmbits. Una de les branques on ens hem especialitzat és l’acompanyament a projectes cooperatius d’inclusió sociolaboral, entre els quals recordem amb especial afecte les experiències d’Alencoop, Diomcoop, Diverscoop i la recerca ‘Itineraris des dels marges’, finançada per l’FCTC.

La segona línia de treball està adreçada a joves, a través de projectes com Cooperativa de joves –un programa formatiu vivencial per apropar el cooperativisme i l’ESS als joves– l’Escola d’Activisme Econòmic i Cooperativitza’t

Una tercera branca de la nostra activitat d’orienta a treballar amb dones. Ho fem fet a través de nombrosos projectes, com Juntes Emprenem, Dones amb Talent (a Montornès) i el Fondo Dalia

Tot això sense oblidar altres tipologies de projectes: territorials, com l’acompanyament a l’Ajuntament de Manlleu per afavorir l’ESS; els projectes en l’àmbit de les cures, com En prenem cura,  i les formacions en cooperativisme, com els Tallers de creació, desenvolupament i gestió de cooperatives que dinamitzem i executem des de fa 8 edicions. 

Una de les últimes edicions de Cooperativa de joves amb alumnes de l'Institut Congrés

Una de les últimes edicions de Cooperativa de joves amb alumnes de l’Institut Congrés

Treballar amb aquests projectes ens permet estar a prop de col·lectius diversos i aprendre en molts aspectes: «Per exemple, amb els projectes adreçats a persones en situacions de vulnerabilitat, aprenem de situacions de vida resilients i de la gestió de la incertesa. Empoderar aquestes persones perquè puguin treballar amb les seves dificultats és un repte i un procés molt enriquidor per a nosaltres, ja que representa perfectament l’essència de Labcoop», explica la Loli Castilleja, d’Etcèteres. Per a la Clàudia Malca, de l’equip tècnic de Labcoop «Treballar-hi suposa un repte i alhora una oportunitat de treballar en coordinació amb altres cooperatives». I l’Andrés Soberbio, que també forma part de l’equip tècnic, entén Labcoop com «un espai de creativitat, experimentació i aprenentatge col·lectiu». 

Aquests han estat els nostres primers 10 anys de vida. Esperem viure’n molts més al vostre costat!

labcoop
labcoop