Back

Neix el Fondo Dalia per donar suport a entitats amb perspectiva feminista de l’economia social i solidària

La crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la Covid19 ha afectat a nombroses organitzacions i s’ha acarnissat de manera particular amb les entitats de caire social i feminista, sovint vinculades a àmbits com la cultura, l’educació, la formació i les cures, uns sectors especialment tocats pel context pandèmic.

Davant d’aquesta realitat, un grup d’entitats feministes i de l’economia social i solidària d’arreu de l’Estat han creat el Fondo Dalia, un fons econòmic que neix per donar suport i ajudar a mantenir les estructures d’entitats que treballen amb perspectiva feminista  i formen part de l’ESS, per tal que aquestes puguin  enfortir les seves estructures i fer front a situacions de precarietat sorgides en el marc de la pandèmia. La iniciativa ha estat impulsada per La Comala S. Coop, Mujeres pa’lante, Mujeres Supervivientes, Metzineres, Otro Tiempo, Calala Fondo de Mujeres i Labcoop. El fons compta actualment amb  50.000 euros: “És un fons modest i tenim la intenció de fer-lo créixer econòmicament a través de finançament privat”, expliquen les seves impulsores.

Aquesta iniciativa es va començar a gestar el març de 2020. Al maig  de 2020 es va fer una primera anàlisi d’una trentena d’entitats per testar el seu estat i les seves necessitats i a l’octubre  de 2021 s’ha fet un diagnòstic més ampli, elaborat per l’entitat IQ, en el qual han participat 75 entitats de tot l’Estat: “Això ens ha permès tenir dades i arguments per avaluar la situació actual”, diuen les creadores del fons.

 

Convocatòria per demanar ajuts

Del 30 de novembre al 30 de desembre estarà oberta la primera convocatòria perquè les entitats que compleixin els requisits establerts es presentin i puguin optar a ajuts, que es concediran a finals de gener de 2022. Els requisits necessaris per presentar-se són els següents:

  • Estar constituïda i inscrita formalment al registre local, territorial o estatal d’Espanya que correspongui des de, com a mínim, un any abans de la publicació d’aquestes bases sota alguna d’aquestes formes legals: cooperativa, associació, fundació, societat anònima laboral o empresa autònoma.
  • Realitzar activitats d’economia social i solidària aplicant criteris feministes i d’autosostenibilitat.
  • Estar formada per dones (sòcies, treballadores, etcètera, segons correspongui a la forma) com a mínim en un 80%.

Trobareu més la informació sobre el Fons Dalia en aquest enllaç.

 

apostrof
apostrof